kPNI; klinische Psycho-neuro-immunologie

Een hele mond vol maar wat houd het nu in?
Kort gezegd is het moderne geneeskunde

kPNI; Moderne Geneeskunde


is een medische wetenschap die verbinding legt tussen de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hormoonsysteem, het sociale systeem, de emotionele patronen, het seksuele component en de rol van omgevingsfactoren op onze systemen.  Al deze systemen zijn verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend. Het is dan ook logisch dat wanneer ergens in het systeem een verstoring optreedt dat dit kan leiden tot allerlei ongemakken en klachten.

Wat wij eten, hoe wij bewegen, onze werkzaamheden, ons bioritme en de stressfactoren, is het afgelopen decennia giga veranderd maar ons systeem werkt nog steeds hetzelfde met als resultaat; een mismatch met onze omgeving. 
Ons lichaam en onze geest kunnen deze veranderingen amper bijhouden en dan is het ook niet vreemd dat er verstoringen optreden. Het menselijk lichaam wil evolutionair gezien maar één ding; overleven! Dat is het basisprincipe waarop alle lichamelijke reacties zijn gebaseerd. De evolutionaire wetten van overleving bepalen hoe wij mensen reageren op de omstandigheden waarin we leven.

Hierbij wordt gekeken naar het grotere geheel en niet enkel waar de klacht zich manifesteert. Alles is verbonden, de verschillende systemen hebben continue een wisselwerking op elkaar. 
Op deze manier ontstaat een beeld welke processen in het lichaam zijn verstoord en hoe de balans hersteld kan worden. In een behandeling van en klacht wordt altijd gekeken naar:

  • Eetpatroon
  • Lichaamsbeweging
  • Ademhaling
  • Persoonlijk en sociale omstandigheden
  • Leefstijl (stress, rust en ontspanning)
  • Zelfbeeld

 

Geen symptoom bestrijding maar genees-kunde. Het vinden, wegnemen of verminderen van de oorzaak van de klacht(en) is het doel.