Waarom een gezonde darmflora zo belangrijk is

De afbraak van voedsel is een mechanisch én chemisch proces. Bij goed functionerende darmen gaan de bruikbare stoffen door de wand van de darmen, de bloedbaan in en op deze manier verspreiden de stoffen zich in het lichaam en bepaalde toxische stoffen worden juist tegengehouden. Plusminus 70% van het immuunsysteem is afhankelijk van de darmen. Zenuwcellen in de darmen staan rechtstreeks in verbinding met de zenuwcellen in de hersenen.


Functies van de darmwand en de doorlaatbaarheid:

  • Voorkomen dat schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen
  • Samenstelling van micro-organismen ( virussen, schimmels, bacteriën, parasieten, microbioom) 
  • Epitheelcellen, de epitheelcellen vormen eigenlijk de barrière (de binnenbekleding)
  • Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende signaalstoffen
  • Gezond darmslijmvlies

 

Een van de belangrijkste oorzaken van een verhoogde permeabiliteit/doorlaatbaarheid van de darmwand is een verstoorde darmflora. Bij een verstoorde darmflora worden er meer toxische producten aangemaakt en deze beschadigen het darmslijmvlies. Wordt het lichaam blootgesteld aan een ongewenste stof, reageert het immuunsysteem met een acute ontsteking. Wanneer het lichaam last heeft van chronische blootstelling aan ongewenste stoffen door bijvoorbeeld een verhoogde permeabiliteit/doorlaatbaarheid, reageert het immuunsysteem hier voortdurend op door kleine hoeveelheden inflammatoire stoffen te produceren. Pathogene bacteriën vergiftigen eigenlijk het lichaam en ontregelen het immuunsysteem.


Verstopte darmen, diarree, opgeblazen buik, rugpijn, huidproblemen, depressie, allergieën, spastische darm/PDS en veel meer klachten die mensen ervaren kunnen hebben te maken met een verstoorde darmflora. Een goed, gezond voedingspatroon is essentieel voor een gezonde darmflora. Darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd en dit is niet voor niets.